rozynn

rozynn

Followers

Search This Blog

precious moment

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 28, 2010

signature...ooo..signature

hihihi testing ngan signature baru...erm...mcm mn nak buat ni arr???

Friday, December 24, 2010

Thursday, December 23, 2010

Azam Tahun Baru

syukur sangat2 sebab aku berpeluang gik merasai tahun baru...tahun 2011 ni bagi banyak makna buat aku...


korang ada azam tak? aku ada tau...banyak sangat azam aku dan banyak juga yang belum tertunai..wakakakaka...kira nak forward la mana2 azam aku yang belum terlaksana tu pi tahu 2011...


korang nak tau tak azam aku yang belum terlaksana tu..


okey jom..


1. aku berazam untuk mendapat pekerjaan yang lebih baik dari sekarang...bukan la kerja yang aku wat sekarang ni x baik...tapi tak salah kan kita nak dapat yang lebih baik dari sekarang ni?


2. aku berazam nak buka bisnes aku sendiri...harap2 modal aku untuk buat bisnes tu cukup la untuk aku mulakan pada tahun 2011...amin...


3. berazam nak jadi pekerja yang terbaik...ceh...bukan la sekarang ni tak baik tapi ada kekurangan sikit...biasa la kita ni manusia tak pernah ada yang sempurna kan...kira aku tu nak top up sikit untuk memperbaiki yang mana tak baik tu...


4. berazam nak dapat anak...eh...ni kira azam ker niat???mana - mana la...janji tahun 2011 aku diberikan baby baru...mana tau tahun 2011 murah lak rezeki aku kan???


5. berazam nak ada umah sendiri...sebenarnya azam ni da berkurun da lamanya...cuma rezeki tak memihak kat aku nak dapat umah sendiri awal...mana tau tahun 2011 tetiba lak ada rezeki kata ada orang nak jual umah dorang murah - murah...kira aset sendiri juga kan...


6. berazam nak pi melancong...luar negara maybe susah sikit, tapi luar negeri aku mesti nak capai azam ni...iyer la...sejak dua menjak ni tempat yang selalu aku pi paling jauh pun KK jer...wakakaka....tapi kira bersyukur gak walaupun kat KK jer janji kan cuti - cuti...hihihihi


last sekali.....kira semua azam aku tu kalau korang baca bebalik sampai korang hafal, azam aku nak murah rezeki jer...hihihihi...cuma ayat tu di bunga- bungakan...hahahahaha


so????azam korang apa???jom la ceta kat aku azam korang tu yer...share is caring rite...

Dewa 19 - Dewi



jom layan jer lagu ni...best betul teringat zaman - zaman bercinta...wahahahaha

Wednesday, December 22, 2010

ho..ho...ho....merry christmas...

tak lama gik x'mas kan?kat ofis pun da sunyi sangat da sebab ramai da cuti2 x'mas...

so dikesempatan ini aku nak wish suma famili sebelah mummy aku dan suma kawan - kawan aku yang menyambut x'mas ni...MERRY CHRISTMAS TO U ALL...

bagi sapa sapa yang ondaway balik kampung tu ati - ati d jalan raya yer....semoga perjalanan korang selamat...

apa pun...harap korang enjoy sakan tapi tetap ingat kat aku...hihihihihi

kebaikan yogurt


korang suka makan yogurt tak?sekarang ni ada macam - macam jenis yogurt kan yang ada dipasaran??bagi sapa - sapa yang tak suka makan yogurt tu terutama sekali bagi kaum hawa cuba baca info ni...sangat2 berguna buat korang suma okey...


untuk penjagaan dalaman, pemakanan yang seimbang dan sihat itu penting dan yogurt dikatakan dapat memberikan keseimbangan dalam faraj wanita.


yogurt yang dimakan sebanyak dua bekas 200ml setiap hari mampu mengatasi masalah keputihan tau...


selain untuk kesihatan dalam faraj ia juga kaya dengan kalsium untuk kekuatan tulang..


so...amalkan makan yogurt dua ke tiga minggu untuk mengetahui kesannya....


pengambilan EPO atau GLA sebagai makanan tambahan turut sesuai untuk kesihatan seksual wanita...pengambilan ini dikatakan dapat mengurangkan kesakitan PMS dan menjadikan edaran haid lebih tetap...


jadiiiiiiii....selalu la kita makan yogurt okey...sedap dan elok untuk badan kita juga....

??????????????????????????

aku selalu perasan dengan sekeliling aku so jangan jadikan muka sweet dan seolah - olah tak cakap apa2 tu sebagai cover line anda....

hihihi...bagi aku orang yang macam ni memang tak patut dijadikan kawan okey...sebab menyemak friends list aku jak pada masa akan datang..orang yang ada sikap cakap belakang ni patutnya di kenakan..maksud aku kenakan guna cara psychoanalyse...

im just an ordinary people!!! but try to respect me... then i'll respect u....


and one more thing... dont try to judge me....coz i never judge the others...

Wednesday, December 15, 2010

mood bercuti

yes!!!!!!!

esok aku cuti weiiiii, aku cuti ni, betul la kak jijah aku cuti ni ( apahal lak kak jijah ada kaitan ngan cuti aku??? konfius )...korang sila la jeles. esok aku cuti bermakna blog aku pun akan bercuti sehingga aku balik...so teda entry terbaru akan aku updatekan d blog ni. tapi.......................balik dari cuti nanti kita story - story yer.

sebelum cuti ni nak tinggalkan pesan ni...

ain dan nik...sila jaga ketenteraman ofis sepanjang ketiadaan aku yer...hahahaha ( tetiba feeling - feeling jadik bos )

takda la...saja jak tu nak trip2 bos siap tinggal2 pesan tu mana tau ada rezeki aku jadi bos pula...hahahaha....

cuti ni balik kampung husband jer ( hahaha mesti korang hampa baca ni kan?beriya2 cakap cuti macam nak p cuti di luar negara padahal area sabah gak )...tak da la jauh mana pun...area beaufort tu gak sekali nak jumpa adik - adik aku yang comel loteh tu, connie dan boy...wah...adik aku da gaji da time tu...so buat adikku connie sila lah simpan duit gaji ko tu bagi belanja kakak ko ni shopping...hahaha...boleh???( siap buat muka kiut tak tentu hala )

di KK nanti nak amik gambar banyak2 sebab nak kalahkan gambar family aku yang bercuti di luar negeri tu ( kes tak puas ati bab babah aku tak bawa aku sekali )...hahaha...kan musim perayaan konfom suma shopping mall akan dihiasi ngan perhiasan x'mas..dan misi aku pada masa tu nak cari santa claus nak minta hadiah sebuah rumah baru hahaha bole??

erm...nampak sangat la aku exited gila nak cuti kan???saja jak tu bagi korang manas baca blog ni then korang pun akan berkobar - kobar nak cuti gak..hahaha...bagi siapa yang tak dapat cuti tu harap korang tabah melihat gambar yang bakal aku upload nanti pas balik dari cuti..hihihi

p/s : nak bli topi ala2 pantai la...nak jadi macam pelancong dari luar negara...hihihi

Tuesday, December 14, 2010

Destiny ♥



syuker sangat ngan lagu ni tau...sebabnya???sebab???nak tau sebabnya???

sebab...lagu ni ada sentimental value buat aku ngan hubby aku...

big thanks 2 my Mr.B sebab terima aku seadanya ( walaupun dia dok marah tengok perangai bininya yang tak tentu hala...hahahaha )....semoga kita sentiasa hepi2 gitu...hihihihi..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
tetiba lak dengar lagu ni mood nak jiwang - jiwang muncul...ahakksssss

hihi...bagi sesiapa yang tengah hangat bercinta tu...enjoy this song ya...

Monday, December 13, 2010

jom make up...



korang suka tak bersolek???aku suka tau...biasa la pompuan kan...mana ada pompuan yang tak suka bersolek???mana??mana??sapa tu??bagitau kat aku...hahaha ( memanas jer tetiba )

aku suka sangat bab bersolek ni tapi nak tau rahsia tak...aku tak pandai nak bersolek...hahahahaha...bertapa haru birunya aku ni kan...beli make up set tapi jarang - jarang nak pakai...lipstick lak bermacam kolor...( macam la banyak sangat ) tapi jarang nak guna gak....

nak tau sebab nya...sebab pertama tadi aku da bagitau kan...sebab aku tak pandai bersolek...alasan kedua aku ialah disebabkan aku selalu kerja syif malam so aku tak pakai make up langsung la..nanti bila aku pakai konfom kawan aku satu keja akan cakap apa kena da ngan aku ni kan buang tabiat kot...hahahahaha....iyer la aku keja malam pun bukannya buat apa pun...kalau tak der panggilan tu tidur la aku ngan kawan aku jawabnya...

tapi bila da tengok tutorial ni...aku rasa cara dia tunjuk kat kita cara - caranya memang best...step by step dia kasi tengok...so kita pun dapat la buat ikut yang dia buat kan...

so kini aku da tau da serba sedikit cara make up yang natural macam ni...suka tau bila tengok ada perubahan pada kita bila bersolek ni...da la cantik bertambah gik kecantikan dan kejelitaan aku tu...( hahaha...memang buang tabiat da ni kalau da macam ni )

so jom layan tutorial ni yer...make up yang ringkas tapi cantik tau....

Wednesday, December 8, 2010

lupa lagi

hurrmmmm....cadang nak upload gambar masa kita kat pantai aritu...tertinggal di umah lak suma gambar2 tu...alololo...sakit ati betul bila hati berkobar - kobar then tergendala macam tu jak...ni kes bangun lewat la ni pagi tadi suma yang di buat pun kelam - kabut...huh!!!!

Tuesday, December 7, 2010

Mariah Carey - Angels Cry ft. Ne-Yo



jom layan lagu ni...ni la lagu yang lama da dengar tapi baru tahu tajuknya...percaya ker x??percaya la...hihihi

bila boring melanda diri

erm...burink kan bila time kita keja kita kena duduk ofis tu sendiri2 jer...ni la aku sekarang ni...da kena keja masa PH memang la teda seorang pun dalam ofis kan???apa punya orang la der...hahahaha....

keboringan aku bertambah bila suma lak rancangan d TV ni bukan main poyo...cuba la ada rancangan - rancangan yang best2 kan...bole gak online sambil update blog sambil tengok TV...wah...banyak pula kena buat tu...hahaha....

kawan - kawan sepejabat pun lama gik ni datang...da syif dorang masuk keja jam 9 mlm tak kan la pula nak datang seawal ni semata - mata nak tengok muka aku yang kiut lagi cantik ni kan???hahahaha....

adui...macam mana nak hilangkan keboringan aku ni yer???erm...

hoi!!!!!!

yang aku membebel dalam blog ni apasal lak kan???hahahahahaha..
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
--
ni la kejadiannya bila aku duduk sorang - sorang di ofis ni...huhuhu...cian sesangat la....

Sunday, December 5, 2010

pergi buat selamanya...




buat arwah mama ( nenek sebelah hubby ) yang telah pergi untuk selamanya...semoga arwah tenang berada di sana...

Monday, November 22, 2010

minyak wangi...ooo....minyak wangi

Korang mesti suka minyak wangi kan???macam aku la juga…suka sangat ngan minyak wangi…tak kisah la apa jenama. Murah ker, mahal ker janji minyak wangi tu rasa best jer di hidu aku ngap beli dan pakai…

Tapi korang tau tak perbezaan jenis2 haruman yang korang pakai tu??maksud aku kan selalunya bila kita beli minyak wangi konfom la ada tulis kat botol tu Eau de Parfum or Eau de Toilette kan???erm…jom kita amik note tentang tu…pas ni senang la kita nak buat pilihan kan….




* Perfume’, juga dipanggil ekstrak atau ‘extrait perfume’, mengandungi 15-40% pati. Ia merupakan perfume yg paling asli dan oleh itu harganya adalah yg paling mahal.


* Eau de parfum’, mengandungi 7-15% pati. Ini merupakan jenis yang paling popular dan banyak digunakan. Baunya tahan lama dan kebiasaannya murah sedikit daripada ‘extrait perfume’.


* ‘Eau de toilette‘, mengandungi 1-6% pati. Baunya lebih ‘light’ dan kurang tahan lama berbanding ‘Eau de parfum’. Pada asalnya ia direka sebagai ‘body splash’ untuk menyegarkan bau tubuh badan di waktu pagi.


* ‘Eau de cologne’, adalah sama seperti ‘Eau de toilette’. Cuma pada asalnya ‘Eau de cologne’ adalah ramuan campuran wangian segar dengan minyak citrus, yang dipopularkan oleh Napoleon.


* After shave‘, mengandungi pati yg paling sedikit berbanding dengan yg lain.



p/s : selalunya aku pakai Johnson & Johnson punya cologne jer…hahahaha…nak trip2 baby gik…hihihi

Sunday, November 21, 2010

(^_^)


nanti aku akan bagi korang tengok aktiviti family aku pagi ahad tadi...hehehehe...best tau....

Thursday, November 18, 2010

Sesame Street: Elmo's Song




suka rancangan ni masa kecik- kecik dulu...then my mum pernah bagitau yang aku akan lari menangis dan minta tutup tv bila big bird ada...hahaha...bila difikir balik...pelik juga aku ni takut ngan big bird yang x berapa nak big...hahahahaha...

apapun enjoy this song....

janji kita happy....



hidup kita kena happy...sebabnya???sebab kita mesti la happy so orang akan happy bila kita happy...


kita kena happy bila :
~~~bila kita dikelilingi oleh saudara - mara kita...
~~~bila kita dinaikkan gaji or dapat bonus beribu- ribu...hahahaha


~~~bila kita sedih...supaya kesedihan itu hilang dengan cepatnya..


~~~bila kita kena kutuk...bukan sebab suka okey...sebab orang yang kutuk kita tu akan rasa dia memalukan dirinya sendiri dengan mengutuk kita..


~~~bila kena marah..hahaha...bab ni selalu aku guna bila aku kena marah..sebabnya nak cover line takut aku tu...hihihi


~~~bila kawan kita makan kita...bukan melapah daging kita okey...maksudnya tikam belakang or cakap tu tak depan- depan...nak juga berbunga- bunga bahasa kununnya...sebab kita kena happy dapat kawan macam tu sebab bukan dia jer kawan kita di dunia ni...so...abaikan jer....
so...korang...hidup mesti sentiasa happy okey...happy dan rileks....

Saturday, November 13, 2010

nadiku....

kita layan lagu ni jer la yer....entry baru nanti d update untuk korang....

enjoy this song...





Sunday, November 7, 2010

selalu dalam ingatan

R.I.P

buat family uncle takziah diucapkan...semoga mendiang uncle Jocky Wong dirahmati Tuhan....

Thursday, November 4, 2010

Sabah Negeri Di Bawah Bayu

Kali ni entry mengenai Negeri Sabah..mesti nak tau sedikit sebanyak tentang negeri Sabah ni kan??terutamanya bagi sesiapa yang lahir dan tinggal di sabah wajib tau pasal negeri sendiri…tergerak hati nak mencari tentang latar belakang Sabah dan tempat – tempat menarik yang ada di negeri ni…maybe terbaca satu artikel mengenai suku kaum pagan di Sabah yang buatkan aku dok sibuk cari informasi tentang negeri di bawah bayu ni.

Serius jak aku menghadap pc dari td untuk mencari informasi – informasi tentang negeri kelahiran aku ni…nasib baik ada google…hahaha..apa jak yang nak dicari senang jak dapat okey…

Jom kita layan tentang latar belakang Negeri Sabah…

Sejarah negeri Sabah hingga ke tahun 1963 boleh dibahagikan kepada empat era tau…cuba bayangkan empat era tu…iaitu sejarah Zaman Kesultanan Brunei dan Sulu Tradisional hingga tahun 1840, zaman Penjajahan Kuasa Asing ( Inggeris dan Jepun ) hingga tahun 1945, zaman Nasionalisme dan Kemerdekaan daripada tahun 1946 hingga 1963 dan zaman Selepas Merdeka ( Dalam Malaysia ) hingga kini…wow…tak sangkakan???


Sabah yang terletak dibahagian Utara Borneo, iaitu kira – kira pada garis lintang 30 42’ ke utara dan garis bujur di antara 1150 20’ hingga 1190 15’ ke timur. Ia merupakan negeri kedua terbesar di Malaysia dengan keluasan kira – kira 73,620 kilometer persegi…( hehehehe…ni nak belajar geografi ni…)

Negeri Sabah terdiri daripada lima bahagian pentadbiran iaitu Tawau, Sandakan, Kudat, Pantai Barat dan Pendalaman. Sejumlah 23 buah daerah keseluruhannya di Sabah. Dan kalau korang nak tau Kinabatangan merupakan daerah yang terbesar dengan keluasan 17.594 kilometer persegi dan Kota Kinabalu adalah daerah yang terkecil sekali dengan keluasan 350 kilometer persegi…sapa sangka kan Ibu Negeri Sabah rupanya adalah dearah yang terkecil di Sabah…hehehe…baru juga dapat tau melalui website tentang latar belakang sabah ni…


Erm…okey cukup untuk latar belakang Sabah yang ringkas tu yer… kalau korang nak tau lebih korang google sendiri yer...hihihi

ni peta Sabah




Korang pernah kan tengok bendera Sabah???mesti pernah la…semua orang di Malaysia ni tau bendera negeri Sabah ni…kat sekolah pun ada belajar kan tentang bendera - bendera negeri yang ada di Malaysia

Ni la bendera Negeri Sabah

Okey…sedikit info tentang bendera ni…

Warna biru zikron melambangkan keamanan dan ketenteraman, putih melambangkan kemurnian dan keadilan, manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Warna biru salji melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama.


Lima jenis warna itu melambangkan 5 buah bahagian pentadbiran negeri dan bentuk Gunung Kinabalu melambangkan negeri Sabah…..


Da abis nda sedikit sebanyak tentang bendera Sabah ni kan???


Bagi yang tak pernah ke sabah contohnya rakyat dari Sarawak dan Semenajung Malaysia jom la datang ke Sabah…best tau…macam – macam tempt korang bole pergi…bole lihat berbagai kebudayaan masyarakat Sabah ni…


Tak percaya ker???tak percaya korang layan pic yang aku amik dari google ni…jangan lak ingat mentang - mentang la aku amik dari goole jer nampak cantik tempat tu okey…kalau korang datang dan tengok sendiri mesti korang akan cakap…”betul la macam gambar yang kita tengok kat google kan???”…betullllll…konfom korang akan cakap macam tu punya la…hihihi…


Tapi sebelum tu kita kena tau gak kan apa makanan tradisional yang ada di Sabah kan??berbagai variasi tau tapi aku hanya bagi korang tengok sikit jer…sebab kalau korang nak rasa makanan tradisional tu kena la datang sendiri dan cuba sendiri makanan – makanan tu baru la puas ati kan



Jom jalan – jalan cari makan



ni adalah mee tuaran


ni lak rempeyek


ni amplang...banyak didapati di daerah Tawau



ni hinava..



ni kuih pinjaram ni....saya suka kuih ni...hihi


ni lak sagor ikan pari...sedap ni tau...da pernah rasa da yang ni...



dan ni pula tuhau...sedap juga ni..hihihi. makanan ni ada yang dibuat jeruk dan ada yang dimakan macam tu yer, macam sayur...just tumis then makan...hihi



Erm…da puas kita cuci- cuci mata tengok makanan tradisional tu kita layan tempat - tempat menarik d Sabah lak…rugi korang kalau tak pergi tempat – tempat ni…


ni di kota belud...Usukan Cave...rasa nak pi tempat ni la pas ni...



ni lak Tawau Hills Park atau lebih dikenali sebagai tempat air terjun table



ni tempat di sungai Tagal - Fish Massage...entry yang lepas aku da cerita ni pengalaman pergi fish massage ni...geli owhh.....jinak jer ikan - ikannya


tempat ni like always...satu dunia tau...Pulau Sipadan



ni Simpang Magayau Kudat...dihujung Sabah....



ni pula kat Nexus Golf Resort Karambunai...cantik tau tempat ni...


tempat ni porpular bagi pasangan yang baru kahwin honeymoon...Mataking Island di Semporna



of course ni la Gua Madai yang kaya dengan hasil sarang burung layang - layangnya....


nampak gambar monyet hidung panjang ni kan???monyet ni lebih dikenali sebagai monyet Bayau....ni kat Labuk Bay di dearah Sandakan


ni di Klias River di dearah Beaufort...tempat ni hubby aku cakap pelancong nak tengok kunang - kunang...pernah dengar kunang - kunang???ala...yang serangga berlampu pada waktu malam tu...itulah kunang - kunang...dan ada juga monyet bayau tu di tempat ni...


nak cari kraftangan untuk sourvenir???korang bole pergi ker Handicraft Market ni...kat KK jer...lebih dikenali sebagai Pasar Filipin...napa dipanggil pasar filipin tu saya tak tau la pula...tapi memang cantik - cantik la sourvenir buatan tangan di sini...


ni Kinabalu Park kat Kundasang....banyak - banyak tempat, tempat ni la yang saya paling suka...


ni Garama Wetland...tempat ni belum pernah pergi gik...kat Beaufort....


ni Lembah Danum...kat Lahad Datu



Banyak gik sebenarnya tempat menarik di sabah ni…kalau nak tau korang cari kat www.sabahtourism.com. Semua informasi tentang tempat perlancongan korang bole dapat…kira complete la....
pas ni bole la korang lantik aku sebagai duta Kenali Malaysia kan????hahahaha...


bila tengok tempat - tempat menarik ada di Sabah ni tak salah kan kita melancong di negeri sendiri???sebab tempat kita pun ada kelas apa???pas ni kalau ada kesempatan gik kita cerita pasal keistimewaan negeri - negeri lain pula yer...

Juliet The Orange - The Days

suka dengar lagu tau zaman sekolah - sekolah dulu...kalau tak silap album ni 1+1=3...zaman - zaman sekolah dulu suka sangat dengar orang main gitar...

ada macam - macam gik koleksi lagu dorang ni...lain kali aku publish untuk share ngan korang yer....sebenarnya dorang ni semua berbakat tapi ntah mana silapnya kan dorang sunyi macam tu jer...konsep muzik dorang ni yang buat orang minat sangat ngan lagu2 dorang...kalau sapa yang lahir sama tahun ngan aku tu mesti tau lagu2 dorang ni...dan mesti tau album 1+1=3 tu...

enjoy....

Wednesday, November 3, 2010

da janji kan

seperti yang aku janji kat uols kan???time for me to show off sikit...walapun barang - barang ni korang maybe akan anggap murah...x kesah la janji aku n korang hepi kan....ni semua ole - ole yang my parents belikan masa dorang cuti kat KK aritu...da cerita kan kat korang my parents p hantar my brother d sana...hehehehehe...



jom layan pic barang - barang ni suma...




ni bag khas buat little princess my mum & babah...suka yang teramat bila baby dapat barang ni tau....dia kan minat hello kitty kena pula tu beg tu kolor pink...hihihi


ni rantai khas buat baby juga...da dia puteri kesayangan my parents so...memang selalu dia la yang didahulukan....hihihi


okey...ni handbag aku okey....mummy & babah aku beli beg ni sempena harijadi aku yang x lama gik...xperla...show off awal2 kat korang hadiah harijadi aku yang ke27...heehehe



aku dapat juga dompet Alain Delon....thanks mummy & babah....luv u.....


okey...janji da ditepati kan???walaupun ni suma hadiah 4 my bufday dan mungkin bagi korang ianya tak la semahal yang korang fikirkan macam Gucci, LV dan macam2 gik la, xper la janji da bagi tengok korang awal2 hadiah- hadiah ni....so...korang bila lak nak bagi aku hadiah harijadi ni???hahahahaha...nanti bole aku show off lagi kat blog ni...hehehehehe

kisah adikku connie

ni pic my parents masa p KK...hepi sakan adik pompuan aku masa tu...sampaikan dia cakap "kache...aku seolah - olah berada di sorga"...hahaha...adik pompuan aku ni ada lawak sikit...dia memang suka bila mummy & babah aku datang p KK sebab senang la dia nak minta belanja makan..minta beli itu ini...iyer la, dia kan jauh d perantauan...jarang sekali kami semua pergi KK...so bila da ada masa macam ni, kemanjaannya tentulah tanpa batasan...hahahaha.....

ni la lovely couple...mummy & babah...romantik kan???


korang nak tau satu rahsia ker???my babah jarang senyum tau...kalau senyum pun x nampak gigi...so entry kali ni exclusive korang nampak babah aku senyum gigi dia nampak...hihihi

ni la pic dorang tanpa aku dan adik aliff....ish...ish....

ni lak kalau nak tau...begini la keadaan adik aku bila dia lapar yang melampau...memang x senonoh betul...hahahaha
tengok muka menyampah dia kasi time ni...hahaha....benci betul tengok bila dia lapar...sakit ati nak layan perangai dia ni...
tapi

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

bila makanan da depan mata...semua dia x sedar...hahahaha....memang makan secara rakus okey ouls...hahahahaha...x tengok kiri kanan okey.....

erm....minum jan x minum...ni konfom makan pedas ni sebab tu la macam ni kejadian....hehehehehe

erm...macam ni la adik aku yang bernama rozyiahwatie afni a.k.a connie...lincah & manja...nak tau satu rahsia gik...dia nangis tau masa my parents balik LD...hahaha...dia memang macam ni dari dulu gik...tiap kali kami semua jumpa dia d KK then bila kami nak balik LD konfom dia akan nangis puas - puas...so jangan tanya sampai bila dia akan berperangai macam ni sebab kami pun tak tau sampai bila dia akan buat perangai tu...hahahaha

have u ever???

pernah ka korang terfikir bila ada sesetengah orang yang tak suka bila ada kelebihan orang lain...kenapa mesti cemburu dengan kelebihan itu??sebolehnya kita gembira kerana kelebihan orang lain itu lah semangat untuk kita mendapatkan lebih dari seseorang yang lain..betul kan???ni la yang berlaku pada aku...baru - baru ni, adalah makhluk Tuhan tu bercakap...ya Allah...sampai rasa nak tercabut jantung aku dibuatnya...sampaikan tahap kemarahan yang memuncak pula aku bila dengar perkara tu diceritakan pada aku...apa salah aku yer???aku buat blog ni hanya untuk berkongsi segala yang aku ada bukan seperti yang dicakap oleh orang tu yang aku ni hanya menunjukkan bertapa riaknya diri aku...ya Allah...kuatkan iman hamba mu ni...


ada kes bila aku di sindir dan di cakap kerana seolah - olah aku bersikap riak..hanya disebabkan aku suka membuat entry berkenaan kegembiraan aku berkongsi bersama rakan - rakan tentang sesuatu perkara...napa perlu bersikap macam tu???macam agnes kata kalau da sakit mata tu membaca entry kamiorang just klik "X" jer...tak susahkan??tak terniat pun dalam hati ni bila sesuatu entry yang di publish itu untuk menunjuk - nunjuk pada orang lain...hello!!!!...come on la...sekarang kan da zaman moden...apa pun bole kita ceritakan pada blog kita sendiri...da nama pun blog tu kita yang punya...


"blog ini Cuma tempat mengisi kekosongan,bila free maka berblog la,dalam berblog pula boleh share information, janganlah fikir apa yang diupload tu sengaja mau tunjuk2….ianya sekadar untuk berkongsi.Kalau pun tak sudi baca Cuma boleh klik X pada hujung skrin…tak susah bukan??????Macam mana mau maju kalau saling jelous kan???so fikir2kanlah………" ni copy dari entry agnes ni...jan marah ya nes...aku copy tak bagitau ko...hehehe


""" tak semestinya orang glamour sahaja yang nak share cerita dorang...
kita pun yg tak femes ni boleh luah apa saja....
tak kira melalui blog,facebook or twitter....
dah namanya skrg alaf 21 teknologi tanpa sempadan....
kan...kan.....hehehehe.....
dalam hidup ni kalau terlalu fikir kan hal orang lain tak bgs juga...
kita tak sedar kita membuang waktu yg sepatutnya kita gunakan untuk perkara yg lebih baik....
kegembiraan orang lain jangan di cemburui sapa tau kehidupan kt sebenarnya juga lebih baik kan...
so just think it....." ni lak copy dari blog ain...hehehehe...setuju sangat - sangat...



bagi aku la kan...daripada mengata orang yang bukan - bukan bagus gik korang yang selalu tak puas hati tu buat blog sendiri untuk diri korang then baru bole menilai orang lain...sebab korang takkan rasa macam mana kami blogger ni rasa bila sesuatu perkara yang kami rasa nak kongsi dipertikaikan...sungguh tak adil okey!!!


so buat semua blogger terutamanya buat kawan - kawan aku, agnes ( davneslove.com ), ain ( purpleain.blogspot.com ) dan nik ( sinta7.blogspot.com ) jangan berhenti daripada berkongsi apa pun kegembiraan korang bersama...abaikan jer orang yang ada sikap cemburu tu...sentiasa aktif berblogging yer korang...buktikan pada orang yang tak mahu melihat kelebihan orang lain itu yang kita mampu...dan buat la kejelesan orang ni sebagai satu gik cabaran buat kita...chayo!!!chayo!!!


buat orang yang tak puas hati ni...
kalau tak nak baca blog kitaorang, kitaorang tak pernah paksa korang baca okey....hahahaha...

Tuesday, November 2, 2010

sesi untuk aku show off

hahahaha...nanti aku kasi tengok korang yer apa ole2 yang my mum dan babah bawa untuk aku masa dorang cuti - cuti mesia aritu okey...;p

Sunday, October 31, 2010

i'm old enough...

heran napa tajuk macam tu yer???ni tajuk rancangan tv la korang....hihihi

info tentang rancangan ni :

captures the refreshing wonder, amazement and charm of little children going " big adventures " running errands on their own for the very first time...

pernah x tengok rancangan ni???setiap hari Ahad jam 6.00ptg sampai 6.30ptg...best tau rancangan realiti dari jepun ni..kadang - kadang kalau tak dapat tengok rancangan ni rasa rugi sangat - sangat...yang bestnya pasal rancangan ni kisah tentang budak - budak yang berumur antara 3 - 5 thn yang disuruh berdikari sendiri tau..ada yang emak bapa dorang suruh p beli barang la, p pos barang la, amik barang la...dan yang paling best bila semua tu budak - budak kecik ni yang buat...kalau kita d malaysia ni maybe tak sanggup kot biar anak kita buat benda tu sendiri kan????

owh yer....anges pun suka gak rancangan ni...hihi...agnes ada tengok ka rancangan ni tadi erk???hihihi...apa pun korang kalau ingat tengok la rancangan ni yer...cute betul budak - budak kecik yang berdikari....comel...

Friday, October 29, 2010

pernah ka terfikir???

Pernah ka korang terfikir sampai bila korang kena keja makan gaji???aku selalu fikir tau korang…sampai kadang2 tu kan rasa nak pecah kepala fakir sampai bila..


Bila tengok orang lain siap ada side income gik rasa macam nak juga sebab gaji aku ni bukan lah besar sangat, bila ada kehendak yang nak dipenuhi mau tak mau kena sabar menunggu, biasa la kan pompuan ni, kadang2 bila nampak benda tu cantik ker apa ker mesti nak kan???x terkecuali la aku ni, minat aku pada handbag memang x dapat d bendung tau, tapi bila aku mau kan sesuatu aku jarang nak minta hubby aku sebab aku tau aku bole beli ngan duit aku sndri, cuma lambat la baru aku dapat benda yang menjadi kesukaan aku tu…tapi macam mana nak mulakan mencari side income tu yang susah tu…hubby aku selalu cakap kat aku buat la benda yang betul2 aku minat untuk dijadikan side income aku nanti…aku minat sangat nak buat2 kek ni…tapi aku rasa tak yakin lak kalau nak jual kat orang…iya la kan, kepuasan pelanggan tu penting tau…kalau setakat untuk famili2 aku jak yang makan aku berani la buat kek tu..aku da ikut macam2 kursus atau kelas2 latihan membuat kek untuk jadikan aku yakin tentang kemampuan aku tapi kan…aku memang rasa macam tak bole…sampaikan famili n hubby aku cakap aku kena berfikiran positif…da cukup aku berfikiran positif tau…sampaikan ada yang salah faham tentang diri aku ni…


Erm…macam mana nak mulakan untuk mendapat side income ni yer??bole korang tolong bagi cadangan tak???

Thursday, October 28, 2010

nak makan ala buffet???ala barat???apa yang perlu kita tahu??

Korang mesti heran kan kenapa tetiba jak posting tentang cara makan yang betul..bukan apa, kita selalu lalai tentang protokol – protokol yang perlu kita titikberatkan…bagi kita mungkin perkara tu perkara yang remeh tapi bagi orang yang melihat kita masa tu tentu penilaian mereka lain kan???mesti ada orang akan bercakap dalam hati mereka macam ni “ ish…orang ni lain benar la cara dia makan”…tak baik juga untuk kita kan…bukan la nak jaga imej semata- mata tapi ni memang penting bagi kita…percaya la…terutamanya bila kita sedang menjamu selera dengan orang – orang atasan kita…

So…jom kita kongsi sedikit tentang adab makan ala buffet dihotel…

1. kalau ada tertamu kehormat, biarkan beliau memulakan mengambil makanan dahulu…



2. selalunya kita lihat ada sesetangah orang mengambil makanan tu bagai nak rak kan…siap penuh 1 meja dorang dengan makanan yang diambil..jangan sesekali buat macam tu okey…apabila kita memulakan makan, janganlah penuh piring / pinggan kita tu dengan makanan yang akhirnya tak dapat diabiskan…ambil makanan secukupnya, bila rasa nak lagi la contohnya…boleh la kita ambil lagi…da namanya buffet kan…



3. jangan terlalu lama dimeja buffet untuk membuat pilihan sebabnya ini akan menganggu aliran pergerakkan tetamu yang lain…



4. tips penting ni untuk kaum hawa…kalau korang berpasangan ngan teman lelaki korang untuk makan buffet, lebih manis kita ditemani oleh pasangan ke meja buffet untuk mengulangi mengambil makanan…tapi bagi yang tidak membawa pasangan lelaki, teman pompuan pun bole…so tak la ketara sangat kan yang kita ni lapar sangat hehehe…



5. sudu, garpu, dan pisau diletakkan menyudut tiga segi di antara satu dengan lain, di mana cabang garpu hendaklah ditelangkup ke bawah apabila belum selesai makan…ada satu kes di mana ni terjadi dengan kawan aku tau….dia lentangkan kedudukan garpu dan sudu dia…so mestilah pelayan hotel tu sangka kita da abis makan kan???pelayan tu angkat la pinggan dia..tak ker kita akan merasa malu nak minta pring, garpu n sudu yang baru disebabkan kita belum abis makan???so take note okey…sudu n garpu yang dilentangkan hanya apabila kita suda selesai makan



6. jangan menggunakan garpu, sudu atau pisau menonjolkan kemuka teman anda…ni kena ingat sangat – sangat masa kita tengah- tengah syok bergurau senda tu yer…kalau kena kemuka teman tak ker padah buat kita…hihihi



6. makan dengan bibir yang rapat…maksud aku tu jangan la pula kita mengunyah siap dengan bunyi kunyahan tu…buruk sangat tau bunyinya…hehehehe


so…ni jak yang aku tau sikit pasal nak makan – makan buffet kat hotel2 ni…kalau ada yang silap tentang informasi aku ni minta maaf bebanyak yer…sebab aku ni pun jarang juga makan ala – ala buffet ni…hahaha…suka gik makan dekat gerai – gerai or restoran biasa – biasa jer…tapi x salah kan kalau kita tau protokol – protokol ni sebab mana la tau tetiba lak rasa nak makan ala buffet di hotel kan….

So…selamat berBUFFET dengan gembiranya uols…

Monday, October 25, 2010

akhirnya...

tak lewat kan buat entry pasal bufday hubby aritu...masih dalam bulan oktober juga kan??kan???hahaha...sebenarnya lama da nak buat entry ni tapi aku da kehilangan kabel HP aku aritu kan...kan da bagitau aritu kan???kan??aku da jumpa da kabel HP tu dengan bantuan pembantu rumah kami...

ekceli kan hubby aku ni cakap, dia selalunya x sambut bufday dia..tapi aku lak lain...kalau da bufday aku jangan la berani2 x nak sambut okey...hahaha...( jenis memaksa ni nak sambut bufday ) so...aku wat la majlis bufday hubby secara kecil - kecilan d rumah dengan family aku..gembira tau bila dengar my babah n my mummy wish bufday kat hubby aku...terharu sangat2...malam tu hubby malu2 gik nak tiup n potong kek bufday dia sebab dia cakap dia rasa janggal, but.............................nak tau apa hubby cakap kat aku??????hubby aku cakap....................................................thanks bebanyak sebab susah2 nak masak untuk dia sempena bufday dia sebab hubby aku tahu yang aku ni bukannya terror sangat bab2 masak ni hahaha...tapi apa yang aku masak malam tu suma hubby makan sampai abis...siap cakap gik kununnya sedap masakkan aku tu ( ceh...pujian suami la membanggakan okey....)


so...malas la nak ceta kejadian bufday ni...lagipun lupa da apa yang berlaku masa tu...hahaha...terlalu lama terperuk dalam otak kan disebabkan kabel HP yang secara misteri hilangnya ntah ke mana...

ni la kek yang aku suru adik aku boy beli petang tu untuk sambut bufday B

muka B yang teruja sebab nak celebrate bufday dia...

adik aliff menjadi sukarelawan nyalakan api d lilin kek...

time ni hubby cakap dia rasa nak nangis jer sebab terharu dengar my family nyanyi lagu bufday untuk dia....

apa pun...semoga B sentiasa diberikan kesihatan yang baik...dimurahkan rezeki n semoga kita dikurniakan baby yer B....Luv U...
tak lupa gak nak wish hepi bufday buat my MIL...ibu sambut bufdaynya pada 10hb aritu...masa tu my SIL konvo tau...kira ibu dapat hadiah besar tahun ni...sambut harijadinya d tempat my SIL konvo....semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki ibu....

buat agnes lak..hepi bufday to you juga...semoga diberikan kesihatan yang baik jer...kira kami dua ada azam tau...azam kami agar tahun depan teda la kami dua amik MC or EL lagi...hihi....

last sekali nak wish hepi bufday buat loren a.k.a kasyah...hihihi...semoga bertemu jodoh ko ya loren...tapi satu jer pesanan yang mesti ko simpan sampai bila "INGAT PESAN MAMA"...hihi
untuk pengetahuan korang agnes n loren sambut hari lahir sama - sama okey pada 23hb yang lepas...best kan???bestnya sebab dapat sambut sekali...da namanya kan keja tempat sama...hihi
apapun...SELAMAT HARIJADI BUAT SEMUA YANG MENYAMBUT HARIJADINYA PADA BULAN OKT NI.....

Saturday, October 23, 2010

ermmm...di mana kah????

kira nak update blog ari ni...nak buat entry pasal bufday hubby 5hb ari tu...tapi dari semalam aku cari - cari d mana ka aku simpan kabel untuk HP aku ni???serata tempat da aku cari tapi teda jumpa...sakit ati betul la..

so d pendekkan cerita aku kena cari juga sampai dapat benda tu...mau x mau balik dari keja ni kena hambur gik rumah then bila aku fikir - fikir kalau da menghambur rumah untuk mecari benda tu, aku kena susun balik kan???adui....kira banyak keja aku ari ni tau...hihihi

Monday, October 4, 2010

Happy Birthday B

esok harijadi hubby aku...ni la kali pertama hubby sambut birthday ngan aku selama berapa tahun kami bercinta dulu...hihihi...iyer la kan kami ni kira cinta jarak jauh..aku d LD dan hubby d KK...nasib baik da kawin ni tinggal sama - sama sebab keja di tempat yang sama..kalau x???( lu fikir la sendiri yer... )

buat B..semoga dipanjangkan umur, semoga dimurahkan rezeki kita, semoga B diberikan kesihatan yang baik, semoga B menjadi seorang suami yang baik buat sayang ( da memang baik pun selama ni..cuma kena upgrade sikit gik...hihihi ) dan semoga jodoh kita berpanjangan...hadiah B tu nanti syg belikan okey...tapi kena amik masa yang lama sikit sebab hadiah yang B minta tu susah sangat...( boleh???)

LUV U B...;P

Saturday, October 2, 2010

bila???macam mana??sapa???

Mesti korang nak tau ni kan bila aku start dengan berdalah blog - blog ni kan???



Okey ni nak cerita la ni…sila baca dan hayati blog aku ni yer…hahahaha…serius la zie oiiiii!!!!...okey..okey aku serius la ni yer.



Aku start masa aku aktif kat friendster dulu..masa tu aku guna friendster untuk memblogging apa jer yang aku buat dan apa jer kejadian – kejadian sama ada sedih atau happy aku masukkan dalam blog tu.. korang bole tengok jer kat rozyianah.blog.friendster.com…masa tu aku kira masi jakun gik bab –bab blog ni..hahahaha



Then aku beralih pada fotopages…ni lak keja agnes la ni…( salah kan agnes erk???x baik tau )..masa tu aku ingat gik agnes tengah pregnant..kira pembawaan baby calvin dia la kot..suka sangat dia baca fotopages nhmieza.fotopages.com..dia suka tengok gambar c adik Sofia masa tu…comel jer muka adik Sofia..pas baca tentang adik Sofia tu aku join agnes sekali gik baca tentang Kak Jemah kita ni..masa tu aku rajin baca viruspadu.fotopages.com..bila aku baca tentang anak pompuan dia, arwah Alesha Abriza tu aku nangis tau…terharu ngan pengorbanan seorang ibu buat anaknya yang masi kecil tapi bergelut ngan penyakit yang dialaminya buat aku tersentuh…jangan kan cakap aku jer yang nangis masam baca tu, agnes pun sama…naluri seorang ibu kan mesti ada pada setiap orang pompuan....then bila agnes mula nak buat fotopages dia sendiri aku pun nak juga ( x nak kalah okey…hahahaha )..masa tu, bila aku da edit gambar, aku akan buat berabis tau…agnes la yang banyak ajar aku…thanks yer nes sebab layan karenah aku ni kalau da x taut u memang banyak tanya..hahahaha…



So aku create la gjie83.fotopages.com…syok x ingat masa tu…eksen pun ada tau sebab bangga ada fotopages sendiri…wahahahaha…ketara sangat la jakun aku masa tu..hihikk…



Pas tu agnes ada bagitau aku yang kak Jemah kita ada blogspot da..rajin benar la aku tengok blogspot dia viruspadu.blogspot.com x pun viruspadu.com. agnes cakap kat aku napa aku x buat blogspot sendiri…masa tu agnes da ada da blogspot dia davnes.blogspot.com..masa tu kan ntah napa aku ada malas sikit tau..lama juga agnes balik – balik tanya soalan yang sama kat aku n aku just jawab nanti la…bila da aku tengok agnes seolah – olah beriya – iya nak ajak aku buat blogspot tu aku join juga la..masa tu aku la create gjie83.blogspot.com..semua cerita tentang famili aku terutama sekali tentang puteri famili kami baby…then bila da tau sikit – sikit aku ajak lak dorang nik dan ras…then nik pula buat blog dia…masa ain baru masuk keja tempat kitaorang ni pun agnes ajak ain juga buat blog dia…tinggal ras gik la yang belum ada blog dia…maybe later la tu dia buat khas buat baby dia kan???



Sekarang ni aku ada blog lain gik…rozynn.blogspot.com…ala…yang aku pakai sekarang ni la..hehehehe…tapi aku akan sedaya upaya juga update kat gjie83.blogspot.com tau…



Kira sekarang ni apa pun masalah aku pasal blogspot ni aku akan tengok tutorial – tutorial yang ada…kalau masi juga aku rasa aku bengap x masuk ajar x lain x bukan agnes la jadi mangsa aku…hehehehe…dia la yg menjadi rujukan aku sekarang ni…



Erm…aku rasa ni la serba sedikit kisah macam mana aku boleh terjerbak tentang blog ni…aku selalu jadikan agnes ( davnes.blogspot.com ), kak Jemah ( viruspadu.com ) dan redmummy.com sebagai inspirasi aku untuk menulis d blog ni…thanks ya…



Dan bila korang da ada blog sendiri kan automatik kita akan minat bergambar n amik gambar…serius aku bagitau korang ni…apa bole buat jer aku belum ada kamera sendiri tau…tapi biarpun hanya menggunakan HP aku yang dulu – dulu ni aku x pernah miss nak amik gambar kalau ada event or apa jer la yang bole menarik perhatian aku untuk bergambar dan amik gambar…



Buat korang yang baca ni…x rugi bila kita buat blog kita untuk d kongsikan bersama..kita boleh berkongsi berbagai –bagai ilmu n informasi tau…kita juga bole melihat berbagai permasalahan orang lain yang kita bole anggap sebagai pedoman kita nanti…




JOM KITA MEM”BLOGGING” RAMAI –RAMAI…( ceh semangat sangat la tu )

Friday, October 1, 2010

kacang disko


ni la rupa kacang disko...sebenarnya aku pun baru tau orang kat LD panggil ni kacang disko...aku suka sangat makan kacang ni...aku selalu beli kat pakcik yang selalu bawa kereta sorong kat perumahan kami...pakcik tu bukan saja jual makanan ringan macam ni tapi juga jual pisang, ubi kayu n macam - macam gik buah-buahan...bayangkan punya la banyak dia bawa dengan hanya menggunakan kereta sorong...berat tu tau...tapi tabik spring la kat pakcik tu...walaupun da berumur tapi masi menten kuat....kalau berkesempatan nanti aku amik gambar pakcik tu yer..hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...